Bersihkah??




Assalaaua'laikum.. saya nak jadi calon Ustazah Pilhan Astro Oasis boleh x?? Nama saya Batrisyia Nadhirah Roslan(modern x nama i?? i x suka dgn damia@dania@darwish or whatsoever..) umur saya hampir 4 tahun.. mengaji x pandai lagi tapi menguasai bahasa melayu pelat.. eg setoyah=sekolah.. Kebolehan terbaru saya ialah apabila nenek saya x bagi apa yang saya nak, saya akan cakap "Nenek x sayang kakak eh??"..




Salam..

Hari ni terasa rajin pulak nak menaip.. ni entry kedua untuk arini.. actually tgh baring2 kat rumah sambil menikmati watery discharge from bilateral red eye yang sakit nie.. tetiba teringat tentang muzakarah yg kami buat masa keluar 40 hari julai aritu.. actually malam tu ialah malam perhimpunan bersih kat KL.. (seriously aku x tau pasal bersih sampai lah malam itu).. nasib baek la masa tu aku tgh khuruj menikmati ukhwah di jalan Allah(gitue)..

muzakarah malam tu bersama seorang ustaz daripada jerteh.. agak panjang la muzakarah malam tue.. banyak maklumat2 agama yg dapat belajar. tetiba ada seorang jemaah buka pasal perhimpunan bersih.. apa lagi, terus la menggelodak telinga aku nak mendengar.. nak tulis panjang sangat la..

Tapi jgn risau, aku akan bagi rumusan muzakarah 'bersih' malam itu.. rumusan aku berbentuk persoalan.. Okay, pernah dengar tentang hadith yang mengatakan membuang sesuatu yang menghalang jalan orang ramai adalah selemah-lemah iman kan?? mesti pernah kan.. jadi, seandainya membuang sesuatu yang menghalangi laluan orang ramai dianggap Nabi sebagai selemah-lemah iman, maka apa kah yang boleh kita kata tentang iman orang2 yang memenuhi jalan2 dan laluan orang ramai dan menjadi sebab jalan itu x boleh digunakan sebagai jalan dek kerana terkumpulnya manusia di situ?? fikir2 kan...(abes la aku kena condemn teruk pasnie.. ampun~~)

Moralnya di sini, nak kumpul tu boleh.. tapi buat lah macam orang Tabligh buat tahun 2009 dulu.. kumpul kat tanah lapang selapang2lapangnya(tanah yang orang mmg tak lalu pun).. buat khemah dan berdemo lah nak demo pom.. 200 ribu kumpul selama 3 hari!!!!!!! ada kau mampu??(sesungguhnya Allah Taala sahaja yang mampu berbuat segala2 nya)..

Semoga Allah ampuni aku dan seluruh Ummat Muhammad S.A.W. sampai hari kiamat..

Wallahua'lam...

Graduation



Salam Alaik

Dah lama tak membuang masa menulis sesuatu di blog untuk tatapan nafsu serakah yang jahat nie.. Hari ini merupakan hari ke-5 aku MC.. conjunctivitis.. walaupun sangat tak selesa, tapi aku tahu ia merupakan kafarah terhadap dosa2 yang aku buat serta kelalaian aku dalam mengingatiNya sejak aku bekerja nie.. solat awal waktu tu hanya istiqamah certain2 waktu je.. kalau zohor and asar tue, sangat2 bertuah seandainya dapat solat awal waktu secara berjemaah dan di tempat azan dilaungkan... berjemaah tu alhamdulillah coz kat hospital nie sentiasa je ada visitor dan jugak doktor2 laen yg solat lewat(sama mcm aku), so aku tarek je tangan mana2 org aku nampak utk solat jemaah sekali..

2 minggu lepas aku convo.. so entry kali ni just nak tunjuk gambar convo.. tak de apa sgt pun konvo nie actually.. sekali aku terbaca artikel yg mengatakan konvokesyen nie meniru upacara graduasi paderi2 kristian yang baru 'qualified' untuk dengar testimoni2 dan pengakuan2 dosa orang2 awam mereka... jubahnya, topinya(mortar board), sijil nye.. amat mirip sekali..wallahua'lam tak tahu kesahihannya.. tp mak ayah aku nak sgt tengok anak laki depa nie konvo, so ikram lah mereka sikit..





Entah sape ntah si ghani kacau .. x habis2...

With future ortho spcialist.. (sub-specialty- Sport Injury)..kekekeke



Muka ghani paling meng'ghairah'kan..





With rizal (Man of The Day).. thankz rizal..



Sorry ler.. xde bunga2 nih..



Gaya meng'gatal'..



Gaya 'skema'..



Gaya tahan berak..


Dan kepada sahabat2 satu batch yang akan ambil pro 30/10 nie, semoga berjaya dan doakan mereka berjaya.. dunia dan akhirat...