My Story

Assalamua'laikum

1st, sudah terlalu lama x berblog.. dulu masa mula2 buat blog, bukan main gian lagi nak update blog and nak update semua kisah2 hidup yg dilalui.. aku budget ramai la yg nak baca la kan, so beriya-iya menaip.. la ni, semakin busy hidup(study @ berdakwah? ) so semakin malas la nak update.. aku tgk pun ramai blogger2 baru(aku dah lama ke??) pun kena syndrome mcm aku dulu iaitu syndrome 'Terlampau Busy Update Blog dan Perasan Ramai Orang Nak Baca'.. hak3.. lama2 nnt bosan la tue.. mcm aku.. hehe

2nd, aku sekarang ni kat rumah kampung aku iaitu lebih kurang 30km drpd rumah asal aku.. aku ke sini sebab mak aku kat sini,.. mak aku kat sini sebab akak aku baru lepas bersalin anak yg ke-4!! so kakak aku kena lah supervision daripada mak aku yang dah terlalu senior dan berpengalaman membesarkan 9 orang anak!! so, la ni aku dah ada 4 orang anak sedara yg cute2 dan menggeramkan.. sgt geram!! aku tidor , si along(5 tahun) yg baru balik tadika terus terjah atas badan aku sambil menjerit 'pok tehhhhhhhhhh'.. ada masa nanti aku upload ya gambar2 mereka..

3rd, masalah yang sama aku pernah cerita dulu.. tadi aku pergi solat Zohor di masjid berdekatan sini.. geram sangat aku tengok orang2 tua kat sini tak reti nak luruskan saf.. kalau beza jarak sikit-sikit tak pe lah, mana lah tau ada Parkinson ke, or parkinson-like syndrome ke? so acceptable lah.. tapi jarak yg berbeza sangat2 jarak.. aku tegur dah (dgn penuh sopan) semasa dirikan saf, dia buat dek je..tak lurus dan tak rapat.. sangat2 tak lurus dan tak rapat.. rasa macam nak ketuk je kepala orang2 tua tu tapi Nabi ajar agar Muliakan Ulama', Hormati yang tua dan sayangi yang muda.. so aku batalkan je niat aku tue.. aku rasa salah satu sebab jadi macam tu ialah masa muda dulu2 tak biasakan diri ke masjid untuk berjemaah.. asyik solat kat rumah@ bilik @ tempat kerja.. so bila dah ada symptom low back pain @ joint pain @ dah bergaris 3 dah kat dahi, baru nak gi masjid.. parah woi parah kalau berterusan macam nie..

4th, aku dalam posting terakhir dalam 4th year iaitu posting Medical.. so within 5 weeks i'll finished my 4th year insyaAllah.. ooppss silap.. aku kena remedial satu posting iaitu posting orthopedic.. aku failed clinical exam.. 48/100 markah yg diberi.. 2 je lagi untuk lulus.. nevertheless, i still proud with what i got.. itulah destiny!! i'd put a lot of efforts if compared to other postings, but still Allah had destined me to fail in this posting 50 thousands years before He creates the world.. in Lauh Mahfuz!! ada hikmah nya, i strongly believed there must be hikmah behind everything.. insyaAllah.. Thank You Allah..

5th, aku sangat2 gembira dua hari lepas kerana salah seorang kawan baik aku lulus Exam Professional 2.. kami sama batch tapi dia terkandas masa Profesional 1 dulu.. ku bersyukur Ya Allah kerana aku tahu semangat dia agak lemah.. aku sudah berkawan dengan dia sejak matriks lagi, so aku tahu dia macam mana.. Allah tak akan bebankan seseorang melebihi apa yg boleh ditanggung kan.. Alhamdulillah dapat juga dia naik 4th year.. its clinical years.. i said to him that in clinical years, things will never be the same again.. stress is our daily meal.. u will be in continuous stress in clinical years.. self- motivation must be adequately high.. and the most important is only with The Grace of Allah, you will be able to endure everything in your life.. so banyakkan doa dan jaga solat.. jaga hubungan dengan-Nya.. doa agar kesibukan harian kita tak menyebabkan kita semakin jauh dengannya(eg solat jemaah).. bukan semudah itu.. dengan beralasankan tanggungjawab sebagai pelajar menjadi asbab kepada lalainya kita dengan tanggungjawab terhadap Tuhan!! oh no no no!!don't take for granted when it comes to the obedience towards Allah.. lets say we're now as medical students.. then becomes Houseman Officer.. then Medical Officer(M.O.) then kalau ada rezeki apply for Master(specialty course).. then kalau Malaikat Maut tak menjemput lagi, dapat lah jadi Specialist.. pakar la kan.. so gaji cukup banyak and hidup cukup busy.. lama2 buat research, dapat lah promotion Prof Madya or Prof. so rasa diri makin banyak berjasa dan makin banyak kebajikan terhadap umat sejagat.. so when the times come, Malaikat Maut datang bagi salam nak cabut nyawa.. so menghadap la kamu kepada Tuhan kamu.. so nak tau tak apa soalan pertama Allah tanya nanti?? nak tau tak? nak tak??? soalan pertama ialah berkaitan bagaimana solat kita???? aik?? macam2 benda baik aku buat atas dunia dulu, solat Allah tanya?? so this is it, be wise!! don't be stupid!! kesimpulannya ialah walau apa pun yang kita buat kat atas dunia ni, solat tetap kita kena jaga... no excuses!! kalau soalan pertama ni dapat kita jawab dengan mudah dan beres, maka soalan2 yang seterusnya pasti akan beres dan selesai tanpa sebarang masalah... insyaAllah.. sekali lagi, only with the Grace of Allah, Allah akan bagi kita kekuatan untuk kita dapat jaga solat di samping tidak mengenepikan tanggungjawab sebagai pelajar dan doktor nanti.. doa is the medium..

6th, facebook.. Aku tak nafikan bahwa Syaitan telah berjaya melalaikan aku dengan facebook setelah sekian kalinya.. berdakwah dengan facebook?? no comment.. kalau baca entri lepas maybe dah tau kot apa pendapat aku tentang berdakwah dengan fb.. kali ni nak ulas pasal 'buat sesuka hati' dengan fb.. eh eh, hilang plak idea nak ulas pasal 'buat sesuka hati dengan fb' nie.. ala lain kali je lah..

7th, senior final year dah nak final exam minggu depan.. only left 3 days for their grand finale yg bakal menentukan layakkah mereka bergelar Dr.... Ala, exam je pun, yang penting apa yg kita dapat selama 5-7 tahun menjadi medical students... apa yg korang amalkan semasa students, aku rasa itu lah jugak apa bakal dipraktikkan semasa bekerja nanti.. kalo masa students dah belajar2 jauh daripada masjid, maka payah lah untuk ubah habit buruk ni semasa bekerja yg busy nya berkali2 ganda berbanding students.. kalau suka datang lewat ke kelas or ward(terkena gak aku kadang2) maka itu jugak lah yg susah untuk diubah nanti.. aku ada seorang member final year yang sangat baik dengan aku.. segala nasihat2 dari segi belajar atau kehidupan seharian aku minta daripadanya.. dia juga seorang yang agak 'genius' berbanding rakan sebayanya.. yang paling penting, aku juga turut belajar berdakwah bersamanya.. selama 4 tahun bersama nya kini hanya tinggal seminggu je lagi untuk bersamanya di usmkk tersayang ini.. pahtu, i'll have no more senior to seek advice from... sob3~~ sedihnya.. aku lah yg bakal bergelar senior final year nanti.. kalu dia baca entry aku ni, aku confirm dia akan 'kembang' bak buah kembang semangkuk!! dia x ada blog, facebook or even friendster.. tapi dia ada fan page kat fb yang peminatnya yg terkini mencecah 140!! member dia yang buat kan page tue.. dia kata dia kadang2 malu tgk fan2 nya yg dia sendiri tak kenal, lebih2 lagi perempuan!! hak3.. x pasal2 lepas je aku post entry ni, terus mendadak jatuh fan dia nanti... sorry~~ tapi aku tak pernah pun accept request utk jadi fan dia coz aku tahu aku bukan fan yang hanya setakat klik di hujung jari
tapi aku fan yg betul2 fan tapi secara senyap.. senang kata, less talk, do more(ada kaitan ke??lantak lahhhh).. habis exam nanti, dia berazam untuk belajar berdakwah mengikut silibus Nizamuddin iaitu 4 bulan di IPB(India Pakistan Bangladesh).. ku doakan agar Allah Qabul(terima) azam nya itu dan pulang ke Malaysia nanti untuk berkhidmat sebagai Doktor dan Da'e yg Maqbul di sisi Allah.. doktor yang dapat meresapkan sunnah2 kekasih-Nya ke dalam segenap aspek kehidupan..Amin Ya Rabbal Alamin~~ chaiyok2(mcm x percaya je aku guna chaiyok2 nie)

8th, ini yang paling aku terperanjat!! roommate ku bakal melengkapkan separuh daripada agama tak lama lagi.. berita ini secara tetiba je meletup!! tebabom!! dia bakal bernikah 15 mei ni,, sungguh ku tak percaya.. tapi sekali lagi itu lah Greatness of Taqdir Allah.. dia pernah propose seorang budak dulu tapi telah di'reject'.. that's also taqdir.. and then he come up with another plan dan kali ni berjaya.. junior 3rd year bakal menjadi 'lawan'nya..walau apapun ku doakan YANG TERBAIK buat dirinya.. kita sendiri tak tahu apa yang terbaik buat kita,, hanya Dia yang tahu,, so jangan pandai2 nak komen dan sangka buruk dengan Allah bila sesuatau yang 'out of expectation' berlaku.. terima je walaupun pahit.. di situ kita diuji.. senang cakap kan, tapi nak buat susah.. apa lah aku nie.. goodluck my friend!!


ok lah, dah nak Asar dah nie.. 1 benda yg aku lemah bila kat kampung i ialah setiap kali aku start enjin motor nak gi surau@ masjid, si along mesti nak ikut.. dulu ada la byk kali gak aku bawak dia sekali, tapi dia bukan duduk diam, tapi berlari sana-sini dan pergi kacau anak2 orang lain yg disangkanya lebih cute daripadanya.. so dia kacau la.. dia x tau yg dia jauh lebih comel.. la ni, aku malas dah nak bawak dia, nanti dia main2.. aku juga yg risau dan tak khusyu' nanti..ceh!!

maybe itu sahaja setakat kali ini.. aku nak upload gambar tapi kena pilih2 dulu.. nanti2 lah.. dah lama dah.. take care!!

Assalamua'laikum....