No Title

TERLALU BERSAWANG

Salam alaik semua.. Alhamdulillah Allah masih bagi aku nafas untuk terus hidup sehingga sekarang.. bkn setakat bernafas, malah utk terus melaksanakan tujuan sebenar aku dihantar ke muka bumi melalui rahim ibuku.. Born to be Dai'e is the best word..

Its been a long time i didn't blogging since september rasanya.. entah la, malas semacam bila nak menaip. idea ada tp rasa mcm ada satu faktor yg menyebabkan aku terus STOP.. sampai dah bersawang sgt2 blog ni kan.. mesti bosan blogger2 yg meletakkan blog aku di link mereka sebab everyday blog aku di bawah sekali dlm carta updated blog.. tak pe, pas ni mesti link aku atas sekali..insyaAllah.. masa aku tgh tulis ni, family aku tgh tgk Nur Kasih grand finale sambil dikacau anak buah aku yg sentiasa memanjat2 meja laptop nie dan mencuba mengacau laptop aku.. aku tak layan cerita2 sedih yg meruntun jiwa, lebih2 lagi cerita MeLAYU..


Syazani yg semakin girang


TERLALU BUSY

that's normal for all medical students.. stress is our daily meal. naik 4th year mmg sgt busy dan penat.. itu baru aku yg x pegang jawatan2 penting dan besar seperti beberapa member2 ku, mst mereka jauh lebih stress brbanding aku.. many things to do also a factor yg menghalang aku aktif berblog.. everyday is like a war, competing and learning to be a doctor.. a good one.. more important target is a Muslim doctor.. ooppss sensitive perkataan 'good doctor' nie.. aku x layak berbicara tentangnya.. ok lah..tutup cerita..

Batrisyia yg semakin gurlish..

SEIMBANG DUNIA AKHIRAT

kalau 50% dunia dan 50% akhirat x jadi,, TAK KAN JADI.. kena beratkan akhirat.. baru selamat.. kerana dunia terlalu bahaya utk dapat sama prioriti dgn pesaingnya, iaitu akhirat.. ada satu hadis bermaksud lebih krg, kalau kita utamakan akhirat, dunia kita dpt, akhirat pun kita dpt.. kalau utamakan dunia, dunia dpt, akhirat melepas..rugi!! sgt rugi!! rugi tahap celaka!! celaka selama-lamanya!!

menyentuh hal ini, aku sgt terkilan dgn trend usmkk ku yg tersyg nie.. makin senior, makin jauh dgn surau@masjid.. reason?? busy tadi laa.. kedahsyatan ke'busy'an utk jadi doctor, maka Allah jadi tempat sekadar sempat jer.. berapa kerat jer yg dianggap senior yg dpt jaga solat jemaah 5 waktu.. masa aku junior dulu pun aku pelik kenapa lah x ramai senior yg solat jemaah full, tp bila dah berada ditempat mereka, baru ku tau tntang bahana busy tadi.. hanya org yg betul2 diberi kekuatan saja dpt melawan bahana td.. sedih sgt2.. masing2 paham la yer.. aku pun bukannya lebih baik drpd mana2 org.. mungkin dakwah x cukup kuat kot.. maafkanku Ya Allah.. lg 1 aku rasa profession doctor la yg PALING menuntut hubungan akrab dgn Allah coz it deals with life and death.. pikir sendiri laa..

Sya'rawi yg semakin pamdai melawan kata..


BERAT BADAN

ini lg 1 hal yg aku sgt risau recently.. mana taknya, seminggu nak joging sekali pun susah nak istiqomah.. teruk2.. dah la adipocytes aku dah x leh reduce in number.. nafsu mkn pun makin lama makin berselera.. physical acitivity makin teruk.. bak kata prof siti, berapa ramai la doktor yg betul2 amalkan diet yg betul.. jd doktor ckp x serupa bikin lagi teruk.. KABURO MAQTAN 'INDALLAHI AN TAQUULUU MAA LAA TAFA'LUUN.. nauzubillah~~

Muka dia mcm salah seorang Prof. aku.. department x nak bgtau..


POLITIK

aku malas nak ulas tp nak comment jgak.. dua2 pihak nmpak cam sgt x stabil.. mcm2 krisis.. dah lah dua2 bermasalah, pahtu masing2 cari salah pihak lawan pulak.. x habis2.. naik BOSANNNN TAU!! tiap2 hari baca fitnah dan berita palsu.. x tau nak percaya mana 1, last2 aku decide x nak baca berita politik coz nak elakkan dr menyebarkan fitnah celaka.. tu la, Nabi ajar lain, lain pulak yg kau buat.. buat undang2 sendiri.. prinsip Nabi ialah lawan jadi kawan, yg KAFIR masuk ISLAM.. la ni, yg LAWAN TETAP LAWAN, yg KAFIR TERUS KAFIR.. apa benda la dlm kepala otak diorang.. yg kafir sedikit pun x terdetik nak try Islam.. coz mereka lihat dlm Islam itu sendiri bermasalah.. aarrrgghhh mcm2 la.. aku dah meluat sgt2 dgn sesetengah politikus.. ini pendapat aku.. jgn comment.. sesapa comment aku terus delete!! xde masa nak reply dan berbalah kosong..


pandang pok teh semua!!

HARI RAYA

ok la,, ni je kot idea setakat ni utk menulis.. esok nak sembelih lembu coz td x sembelih langsung.. mengganggu jumaat reason nya.. aku setuju sgt.. masa tahun2 lepas,ada sesetengah yg x paham buat dek je tetak2 tulang and lapah daging tatkala imam mula berkhutbah.. tu la, masa muda2 dulu x selalu dok masjid, dah tua benda simple pun x leh pikir.. dah tua baru nak dok masjid, pastu nak betolkan saf pun x reti.. boleh selit anak kambing jarak dgn jemaah sebelah..pedas x??

Selamat Hari Raya Aidiladha.. cari la kisah pengorbanan Ibrahim A.S. yg detail punya.. apa bukti cinta dia kepada Allah.. mcm mana baginda buktikan kata2nya dgn pengorbanan baginda yg terlalu luar biasa..


p/s: td solat jumaat dgn Ali Rustam, siap salam dgn dia lagi.. bangga!!