relevance of boycotting Utusan...

* muka depan akhbar utusan meloya tarikh 27 oktober 2008




Hari ni, muka surat depan Utusan Malaysia terpampang satu gambar seorang lelaki yang matanya ditutup dengan kain putih. Tajuk laporan tersebut adalah "Taliban cungkil mata petani dituduh perisik kerajaan". Cukup kecewa dengan sikap tidak profesional akhbar yang kononnya mendakwa dirinya akhbar no. satu negara.

"Seorang petani yang dituduh sebagai perisik kerajaan dan tentera antarabangsa telah dicungkil matanya oleh sekumpulan lelaki yang dipercayai pejuang Taliban"

Begitu mudah pihak Utusan menjustifikasikan tindakannya menfitnah Taliban dengan hanya menggunakan perkataan "dipercayai". Jika diperhatikan dalam laporan tersebut tiada langsung bukti yang boleh mengaitkan Taliban dengan perbuatan itu. Semuanya sangkaan jahat semata-mata. Apakah pihak Utusan yang tidak bertanggungjawab itu dapat memberi kepastian yang perbuatan itu bukan perbuatan musuh-musuh Islam yang ingin mencemarkan maruah agama ini?. Apakah disana tiada lagi laporan-laporan yang benar-benar mempunyai kredibiliti?. Di mana letakknya etika kewartawanan pihak Utuan?.

Teringat akan firman Allah Ta'ala :
"Jika datang kepadamu seorang yang fasiq membawa berita, maka selidikilah."

Ummat Islam di Iraq yang saban hari dibunuh oleh Amerika (juga puak-puak Syiah) tiada siapa yang peduli. Ummat Islam di Palastin yang dihalau daripada tempat asal mereka oleh zionis, tiada pula yang simpati. Begitu juga nasib ummat Islam yang menderita akibat perbuatan kuffar seluruh dunia. Tiada pula Utusan buat laporan.

Kita dengar yang ada pihak nampaknya bersuara ingin membela akhbar Utusan yang kini diboikot terutamanya oleh kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat. Katanya Utusan perlu dipertahankan kerana ia lambang kekuatan orang melayu. Kekuatan orang melayu konon, apa ada pada Melayu kalau Islam itu dihina? Ingat Umar al-Khattab pernah berkata:

"Kita aalah satu kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam..."


Mulianya kita adalah kerana kita adalah ummat Islam, bukan kerana kita adalah Melayu!..Tiada bezanya kita orang Melayu dengan Cina juga India. Apa yang membezakan kita adalah nilai taqwa disisiNya. Itulah yang selalu Tuan Guru Menteri Besar Kelantan ingatkan.


pemboikotan Utusan maybe boleh mengembalikan kesucian Islam?? fikir2 kan...



diambil 100% daripada blog Abang Al.... tq Abang Al..

sandwich yg sedap sgt2..

it really triggered and arouse your appetite..






sedap sangat sandwich nie.. i just can't finish it...






several days ago, i'd made sandwich.. very simple sandwich.. sandwich yg sgt corot dari segi kualiti, rasa, kreativiti n kuantiti.. biasa la.. sardin murahan je.. rm1.50 setin.. n pastu sapu atas roti jaaa... xde letak apa2 pon...
SO SIMPLE!!

then ada hamba Allah tue( my coursemate la) asked me some sandwich i made.. i pon buat ala2 cincai ja.. i bagi about 2 set jaaa.. then i asked my friend to give her the sandwich..
malu lah nak kasi sandwich yg ala2 cincai tue..

but today she makes sandwich pulak.. and she offered me some.. i pon accept je laa.. but the thing is the sandwich yg dia buat tue so special.. sangat2 sedap.. sangat2 kreatif.. PEDAS!! TAK MASIN!! n yg paling penting menepati citarasa i sbg org melaka... seriously..

even the time i post this entry pon sandwich tu i x sanggup nak habiskan coz so delicious.. ada sardin yg tinggi kualitinya.. telur hancur yg berkrim.. salad, tomato n cili2 menakjubkan.. so kind!!!
Wassalam....

kriteria2 lelaki soleh dalam Al-Quran dan Hadith...

1. Sentiasa taat kepada Allah swt dan Rasullulah saw.
2. Jihad Fisabilillah adalah matlamat dan program hudupnya.
3. Mati syahid adalah cita cita hidup yang tertinggi.
4. Sabar dalam menghadapi ujian dan cabaran dari Allah swt.
5. Ikhlas dalam beramal.
6. Kampung akhirat maejadi tujuan utama hidupnya.
7. Sangat takut kepada ujian Allah swt. dan ancamannya.
8. Selalu memohon ampun atas segala dosa-dosanya.
9. Zuhud dengan dunia tetapi tidak meninggalkannya.
10. Solat malam menjadi kebiasaannya.
11. Tawakal penuh kepada Allah taala dan tidak mengeluh kecuali kepada Allah swt
12. Selalu berinfaq samaada dalam keadaan lapang mahupun sempit.
13. Menerapkan nilai kasih sayang sesama mukmin dan ukhwah diantara mereka.
14. Sangat kuat amar maaruf dan nahi munkarnya.
15. Sangat kuat memegang amanah, janji dan kerahsiaan.
16. Pemaaf dan lapang dada dalam menghadapi keboduhan manusia, sentiasa saling koreksi sesama ikhwan dan tawadhu penuh kepada Allah swt.
17. Kasih sayang dan penuh pengertian kepada keluarga.

CFCS datang lagi.. Kg Tanjung Jering!! we're coming!!












All of us actually are painting the banner for our last intervention program at kampung tanjung jering this november..

CHAIYOK CHAIYOK!!!

lecture di waktu malam...














ini lah scene lecture di waktu malam.... nampak mcm lebih ramai berbanding lecture di wktu pagi... haha

jamuan raya usm...

station mee yg sgt sedap...







ali montazeri pon x ketinggalan dlm memeriahkan jamuan raya ni... ghani jgn ckp..







waliyuddin sebagai pengacara majlis...






akmal ............






Prof Ma sedang bermain bunga api yg x terbakar.........






tadi after lecture kami terus serbu dewan utama coz dgr kata ada jamuan raya usm yg besar-besaran...

tgk2 ramai giler dah datang.. tapi fortunately majlis not started yet... huh............

sebanyak 3 station makanan disediakan tadi.. station nasi, station laksam n station mee... satu station ak x serbu.. station laksam coz masa tu i really2 get stuffed with all the foods... sedap yg amat.. ada tapai lak tu... hhmm delicious..


majlis berjalan lancar.. prof Ma siap main bunga api sbgai gimik perasmian.. really2 cute when the most important person in usm bermain bunga api(x jadi actually bunga api dia) di depan khalyak ramai... huhu


tapi the things that i regret the most is the performance.. x habis2 nyanyi.. dah xde benda lain ka sbg hiburan?? siap ada band performance lak tue.. haish!! agak2 nya lah kalo tok guru dijemput lah(nearly impossible), apa lah reaksi air muka dia agaknya.. boleh jadi dia keluar dewaan kot.. to that extent.. mcm ADUN BN keluar dewan masa sidang DUN kelantan... hehehe...

berbuka di kenny rogers...


today is my last day in puasa 6... so esok is my second raya.. hahaha..bestnyer...

and today my break fasting was so special... i'm with ghani n sanizam went to kb mall to find a new bag.. bag that can carry laptop... mahal!! rm90.. ish3x.. kopak duit i..

then we headed to tesco n shopped there... seriously i was very shocked with shopping style of ghani.. everything seen sedap on his eye, he took it and go... so dahsyat.. byk sgt barang dia beli.. like an idiom, just shop till u drop.. hahaha

and the best part is we break fasting at kenny rogers.. first time lah katakan... tgk menu dia memang dahsyat2.. mahal yg amat.. so pilhla menu yg paling murah... tu pon rm15.90.. plus tax about rm17.00.. dahsyat x.. but worth lah.. sedap x terkira ayam dan makaroni cheese dia... sedap hingga menjilat jari...

after get stuffed and paid, we solat maghrib n balik... so mmg puas la shopping td and mkn kat kenny..

but now i'm still worried bcoz i'll presenting case tomorrow.. a lil bit nervous la... insyaAllah semuanya berjalan lancar... AMIN!!

melawat YB menteri besar kelantan



last week, a friend of mine tell me he saw a very respectful person in kelantan.. a very kind,humble person and also a good n great Amir(ruler) in kelantan.. everybody in kelantan know him well.. x lain x bukan Tok Guru kita , Tuan Guru Nik Azizi Nik Mat.. he saw him at area HUSM..
i wonder what is he doing here walking without bodyguard as most of other MB...

next of the day, news about Tok Guru was not well and admitted to HUSM spread...
and he was admitted to ward 2 eksekutif...

my heart was saying this is a good chance to saw him face-to-face and talk to him directly... 2 days after his admission, i n my friend, Alif intend to visit him.. that night, we went visit him after Maghrib..

he was in room no 3 after being told by a nurse.. we actually a little bit nervous to see the most respected person in kelantan, and maybe in Malaysia...
after knocked the door, his special officer open the door and asked "ada apa??".. we got little difficult to vomit out our purpose went there.. then he asked nak lawat tok guru ke?? we nodded and he ask us to enter.. Tok Guru was reading at that time.. reading Harakah..

we shake and kiss his hand.. then we have a little chat..he asked so many about us..about usm,about JPA scholarship,about medical field,about hostel n much more.. ican't remeber all of them.. then, he gave us a little tazkirah.. from what he is saying, i know there are much2 more we can learn from him... inilah Ulama' yg disegani ramai...sungguh seronok dapat bercakap directly with him..

after 10 minutes chatting, Isya' pon masuk... then we know that Tok Guru gonna pray. then we asked permission to leave.. we are very grateful that we have been given chance to talk to him directly..thank u Allah!!!! Alhamdulilla.......... it's much much much better than given chances to see artis2 kat malaysia yg ntah apa2 ntah.. malas nak komen.. diri ini pon bukannya baik sgt...hehe..

boring..

boring just got on my nerves..

i just upload few pictures below...x tau apa nak buat..

tonight i'll gonna do PE(physical examination) on a female patient who had brain tumor... the patient was so kind... she'll undergo operation to excise the tumor inside her brain...and the surgeon in-charge is Dr Sani Sayuthi.. such a knowledgeable doc and also the most terrific lecturer in CNS block.. hehe.. gurau2 jerk...

also thanx to ntah sape ntah yg i korek gambar2 kat bawah.. nice!!! thank u!!!

high natural value....







just at the right angle...