nak balik..

malam ni kul 8 aku kan naik bas utk pulang ke rumah di melaka...x sabar rasanya..

Semoga Allah mempermudah segala urusan ku dan perjalananku..

AMIN!!!

kejam...

Mengikut formula kerajaan ketika menaikkan harga minyak :

Harga Minyak Global 1 Tong = USD 92.70 (bersamaan dengan RM 319.82)


1 Tong bersamaan dengan 159 liter


Nilai Ringgit sekarang berbanding Dolar = RM 3.45


Harga satu liter > RM 319.82 / 159 liter = RM 2.01




Subsidi kerajaan = RM 0.30
Harga sepatutnya > RM 2.01 - RM 0.30 = RM 1.71 (harga sepatutnya)
Harga sekarang = RM 2.45 sen


So, think urself!!!

XXL.....HHMMMMM

semalam aku keluar bersama member2 ke KB utk cari baju raya.. baju Curta adalah kegemaran aku... first, kami g Pasar siti khadijah.. cari punya cari baju, menegecewakan... semua saiz yg ada x memuaskan hati.. plg besar pon XL.. does anybody hav the same size with me(XXL) in KB?????

then hati yg kecewa ini terubat pabila ada makcik tu bgtau kat dpn masjid muhammadi ada byk jual baju Curta and lebih byk pilihan saiz ada disana... ak dgn gumbiranya menujulah ke sana bersma member2.. setibanya di sana, pencarian bermula... setelah 15 minit membelek2, akhirnya kekecewaan yg bertimppa mengunjungi diriku...

SO SAD.. x pelah.. balik melaka lah cari baju raya.. save ckit duit coz ayah yg ksi duit nnt.... hehe..

on the way back to usm, kami singgah kat bazar ramadhan kat stadium.. demi melepaskan geram yg menggunung, ak membeli byk lauk utk berbuka sehingga mencecah rm 15 semuanya..WAH!!!!!! ak x pernah blanja sebnyak tu utk sekali berbuka.. ak beli ikan keli XXXL, murtabak raja n sup daging.. sementara rumate ku membeli ayam golek separuh ekor... sedapkan???? huhu...

ak berbuka dgn penuh nikmat mlm td.. tu sbg balasan kpd kegeraman aku coz x dpt cari baju yg sesuai... hehe.. bukan pikir nak lancarkan "weight reduction" but worsening the condition lak..

abortion....





Pada kehamilan muda (dibawah 1 bulan)

Pada kehamilan muda, dimana usia janin masih sangat kecil, aborsi
dilakukan dengan cara menggunakan alat penghisap (suction). Sang anak
yang masih sangat lembut langsung terhisap dan hancur berantakan. Saat
dikeluarkan, dapat dilihat cairan merah berupa gumpalan-gumpalan darah
dari janin yang baru dibunuh tersebut .


Pada kehamilan lebih lanjut (1-3 bulan)

Pada tahap ini, di mana janin baru berusia sekitar beberapa minggu,
bahagian-bahagian tubuhnya mulai terbentuk. Aborsi dilakukan dengan
cara
menusuk anak tersebut kemudian bahagian-bahagian tubuhnya
dipotong-potong dengan menggunakan peralatan khas untuk aborsi (cunam
abortus). Anak dalam kandungan itu diambil dengan menggunakan peralatan
tersebut, dengan cara menusuk bahagian yang boleh tercapai. Boleh
dicapai, pinggang, bahu atau leher.

Kemudian setelah
ditusuk, dihancurkan bahagian-bahagian tubuhnya. Tulang-tulangnya
diremukkan dan seluruh bahagian tubuhnya disiat-siat menjadi bahagian
kecil-kecil agar mudah dikeluarkan dari kandungan.

Dalam klinik aborsi, biasa dilihat potongan-potongan bayi yang
dihancurkan ini. Ada potongan tangan, potongan kaki, potongan kepala
dan
bahagian-bahagian tubuh lain yang mungil. Anak tak berdosa yang masih
sedemikian kecil telah dibunuh dengan cara yang paling mengerikan.

Aborsi pada kehamilan lanjutan (3 sampai 6 bulan)

Pada tahap ini, bayi
sudah semakin besar dan bagian-bagian tubuhnya sudah terlihat jelas.
Jantungnya sudah berdetak, tangannya sudah bisa menggenggam. Tubuhnya
sudah bisa merasakan sakit, karena jaringan syarafnya sudah terbentuk
dengan baik.

Aborsi dilakukan dengan terlebih dahulu membunuh bayi ini sebelum
dikeluarkan. Pertama, diberikan suntikan maut (saline) yang langsung
dimasukkan kedalam ketuban bayi. Cairan ini akan membakar kulit bayi
tersebut secara perlahan-lahan, menyesakkan pernafasannya dan akhirnya
setelah menderita selama berjam-jam sampai satu hari bayi itu akhirnya
meninggal. Selama proses ini dilakukan, bayi akan memberontak,
mencuba berteriak dan jantungnya berdetak keras. Aborsi bukan saja
merupakan pembunuhan, tetapi pembunuhan secara
amat keji. Setiap wanita harus sadar mengenai hal ini.

Aborsi pada kehamilan besar (6 sampai 9 bulan)

Pada tahap ini, bayi sudah sangat jelas terbentuk. Wajahnya sudah kelihatan,
termasuk mata, hidung, bibir dan telinganya yang mungil.
Jari-jarinya juga sudah menjadi lebih jelas dan otaknya sudah berfungsi
baik. Untuk upacara seperti ini, proses aborsi dilakukan dengan cara
mengeluarkan bayi tersebut hidup-hidup, kemudian dibunuh. Cara
membunuhnya mudah saja, biasanya langsung dilemparkan ke tempat sampah,
ditenggelamkan kedalam air atau dipukul kepalanya hingga pecah.
Sehingga tangisannya berhenti dan pekerjaan aborsi itu selesai. Selepas hanya
saja darah bayi itu yang akan mengingatkan orang-orang yang terlibat di
dalam aborsi ini bahawa pembunuhan keji telah terjadi.

Semua proses ini seringkali tidak disedari oleh para wanita calon ibu
yang melakukan aborsi. Mereka merasa bahawa aborsi itu cepat dan tidak
sakit, mereka tidak sedar kerana di bawah pengaruh obat bius. Mereka
boleh segera pulang tidak lama setelah aborsi dilakukan.

Benar, bagi wanita, proses aborsi cepat dan tidak sakit. Tapi bagi bayi,
itu adalah proses yang sangat mengerikan, menyakitkan, dan benar-benar
tidak berperikemanusiaan. Kematian bayi yang tidak berdosa itu tidak
disaksikan oleh ibu. Seorang wanita yang kelak menjadi ibu yang
seharusnya memeluk dan menggendong bayinya, telah menjadi algojo
bagi anaknya sendiri.

Adakah anda setuju bila lebih ramai kalangan remaja dan anak-anak mengetahui,
hal ini, ia akan menghindari zina dan pengguguran, memandang jijik walaupun menyebutnya. . Tolong sebar luaskan sehingga semakin banyak yang tahu dan sedar bahwa.....


Abortion adalah satu perbuatan yg sgt keji dan tidak berperikemanusiaan....

(thanx to abg zaim)

kerdilnya kita...



Compare the size of the earth with other planets

(Bandingkan saiz bumi dengan planet-planet lainnya)




Now compare it with Uranus & Neptune (Sekarang bandingkannya dengan Uranus & Neptun)








Now Earth against Sun

(Sekarang, bandingkan Bumi dengan Matahari)

Against Sun, Earth is like a dot ! Think !! Where do you find yourself now??(Berbanding Matahari, Bumi adalah seperti titik!

Fikir !! Di mana anda berada sekarang??)



Ini pula adalah perbandingan antara bintang Alnilam di Buruj Orion yang merupakan bintang gergasi biru dengan matahari.

Bayangkan betapa saiz bintang Alnilam adalah 44 kali saiz jejari (22 kali diameter) Matahari !!



Bandingkan pula Betelgeuse iaitu bintang superraksasa merah yang juga di Buruj Orion dengan bintang Alnilam itu tadi.

Bayangkan betapa gigantiknya saiz Betelgeuse berbanding Matahari kita !!


Allahu Akbar!

Cuba fahami kebesaran Allah dari ayat2 Qur'an berikut ini:

[Qur'an 17:44] Langit yang tujuh, bumi dan semua yang ada di dalamnya bertasbih kepada Allah. Dan tak ada suatupun melainkan bertasbih dengan memuji-Nya, tetapi kamu sekalian tidak mengerti tasbih mereka. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penyantun lagi Maha Pengampun.

[Qur'an 2:255): "Allah, tidak ada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhluk-Nya); tidak mengantuk dan tidak tidur. Kepunyaan-Nya apa yang di langit dan di bumi. Tiada yang dapat memberi syafa'at di sisi Allah tanpa izin-Nya? Allah mengetahui apa-apa yang di hadapan mereka dan di belakang mereka, dan mereka tidak mengetahui apa-apa dari ilmu Allah melainkan apa yang dikehendaki-Nya. "Kursi" Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara keduanya, dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar."


Kesimpulannya:

Bandingkan kebesaran Allah dengan diri kita sendiri.......bayangkan dengan perbandingan ukuran alam semesta di atas.....Jika kita menyedari perbezaan kebesaran Allah dengan diri kita, masihkah kita tidak taat kepada-Nya?


tidor lebih...

act pagi tadi aku ada clinical kul 10 kat wad dua baiduri.. tadi masa pas subuh seperti biasa ak compensate waktu tidor aku.. aku set alarm kul 9.30 pagi.. tepat 9.28, ak terjaga n terus teringat nk bersiap2 nk g clinical.. disebabkan mata yg mengantuk, tido semula dgn harapan akan bangun 5 minit lagi (jgn sesekali berharapan begitu)..

tgk2 terjaga kul 11.25 pagi.. rugi yg amat.. dah dua kali setakat ni ak terponteng clinical... ish3x..

buka puasa...

tadi ak berbuka special punyer.. ak beli lauk ayam masak merah n telur dadar kat restoran E ptg td.. then ada mak cik CFCS tu bg k ayam masak apa ntah n makaroni bakar..

then ak balik bilik ak masak nasi putih n gaul dgn sambal ikan bilis mak ak yg sedap lg dahsyat tue.. ala2 nasi goreng lah...

then bila tibe waktu buka, ak buka ngan kurma dulu n pastu g semayang.. balik semayang ak mkan nasi goreng berlaukkan ayam masak merah dan telur dadar.. beserta dgn air milo panas.. wah seronoknya..

ALHAMDULILLAH...

ruginyerrr........

rugi nyer arini x dapat zohorr berjemaah.. semua ni gara2 tidor lebih.. dah bangun dah kul 10.30 td.. pahtu main tenet sampai kul 1.. then ingat nak amik nap sekejap.. top top dah kul 1.35.. aisey.. rugi giler....

ada apa pada nama???

dua hari yg lepas ak dan seorang member pergi clerk patient di wad dua baiduri... biasalah blok O&G memerlukan clerking skill dan PE skill yg mantap... agak mudh tp kalu x practice, memang kantoi masa exam nnt...

backto the story, masa nak clerk tu, patient tu x kasi kami examine abdomen dia... that's her right!!
and lagi satu she complaint of transverse lie.. so ak rasa agak takut la nak palpate.. setelah clerk dgn sukanya, kami pon ucapkan terima kasih pd nya.. tetiba patient tu kata, "kalau anak saya lelaki, saya akan namakan dia dgn nama Mawardi"... haa?? dia kata nama semua anak dia bermula dgn huruf "M".. huhu.. terasa suka plak dia kata nama Mawardi tu best.. "molek" katanya... maca2 manusia..

Mawardi bermaksud air mawarku yg Hisbah...

Assalamua'laikum...

Assalamua'alaikum..

hari ni merupakan hari kelahiran blog saya yg x seberapa ini... tujuan utama blog ini dilahirkan adalah untuk berkongsi pengalam hidup saya sebagai pelajar dan mahasiswa perubatan di USM kubang kerian.. harap diberi tunjuk ajar... terima kasih....

Sekian